Blog

traieste mai mult

Fantana tineretii – 22 de metode de a trai mai mult

Inca de la inceputuri, omul a continuat sa caute fantana tineretii – un elixir mitic care te va tine mereu tanar. Si cum acest lucru nu exista, stiinta iti da cheia pentru incetinirea procesului de imbatranire. Expertii considera ca doar 30% din longevitatea vietii este reprezentata de mostenire, restul de 70% depinde de alegerile pe care le facem. Daca planuiesti sa fi mereu tanar, tine-te de aceste 22 de metode neobijnuite pentru a-ti pastra vitalitatea si vigurozitatea.

Dieta

Gateste cu turmeric

Curcuma, o substanta din turmeric, revitalizeaza pielea lucrand in de aproape cu colagenul pentru a o stabiliza; aceasta reduce cicatricile stimuland calitatea generala a pielii.

Bea multa cafea

Un studiu de 12 ani facut pe bautorii de cafea a aratat ca barbatii si femeile care beau 6 cesti de cafea pe zi li se reduce mortaliatatea cu 10%, respectiv 15%.

Mananca sparanghel

Un alt aliment sanatos, “glontul verde”, este extrem de bogat in acid folic, care reduce riscul de cancer si previne infarctul.

Mananca mai putin

Redu cantitatea ta zilnica de calorii cu 25-30%. Un studiu a aratat ca inima unei maimute care era hranita mai putin era la fel de functionala ca a unei cu 15 ani mai tanara.

Mananca terci de ovaz

Un studiu efectuat pe 400.000 de barbati si femei a aratat ca cei care mananca alimente bogate in fibre si-au redus redus sansele de moarte prematura cu o cincime.

Mananca rosii pisate in fiecare zi

Rosiile contin licopen si sunt foarte bune in protejarea pielii de arsurile solare si imbatranirile provocate de soare. Un studiu a aratat ca femeile care mananca 5 linguri de pasta de tomate zilnic sunt protejate cu 33% mai mult de arsurile solare.

Include tofu si cartofii dulci in dieta ta

Rezidentii din Okinawa, Japonia, sunt dintre cei mai longevivi din lume. Traieste la fel de mult ca si ei adaugang beta-carotenul din cartofii dulci in dieta ta, precum si 340 grame de tofu.

Supliment din scoarta de pin

Studiile arata o crestere a elasticitatii pielii cu pana la 25% si o hidratare cu pana la 8%. Suplimentul contine picnogenol, o componenta cheie de intinerire a pielii.

Conditie fizica

Alearga 30 km pe saptamana

Un studiu facut pe 52.000 de indivizi in decursul a 32 de ani a evidentiat ca alergatul a 30 de km pe saptamana reduce riscul de deces.

Fa genoflexiuni si fandari in fiecare zi

Aproape o treime din pacientii care au suferit o fractura de sold mor in mai putin de un an datorita acesteia. Fa exercitii zilic pentru a prevenii accidentarile.

Mergi pe jos

Sudii clare arata ca mersul pe jos zilnic elimina incet dar sigur depresia, care se stie ca fiind o cauza a aparitiilor ridurilor.

Viata sociala

Petrece mai mult

Cei care duc o viata sociala activa sunt cu 50% mai putin predispusi la dementie la varste inaintate.

Foloseste Twitter si Skype

Un studiu din America a evidentiat faptul ca folosind Twitter si Skype ne ajutam celulele creierului sa ramana tinere si sanatoase.

Du o viata sexuala activa

Barbatii care au orgasm cel putin de doua ori pe saptamana intr-o perioada de 10 ani au o viata mai lunga decat cei care au orgasm mai putin de doua ori pe saptamana.

Petrecerea timpului liber

Fi dependent de cumparaturi

Un studiu Taiwanez arata ca persoanele invarsta traiesc mai mult daca fac cumparaturi mai des. Studiul arata ca femeile care merg la cumparaturi zilnic au un risc de deces cu 23% mai putin, iar la barbati cu 28% mai putin.

Fi un invingator

Un campion olimpic sau un castigator de Oscar traieste cu 3 sau 4 ani mai mult decat o persoana care nu a castigat niciodata vre-un premiu.

Fi un poet

Cei care se descriu ca fiind o fire creativa, indiferent de domeniu, au o rata de mortalitate mai scazuta. Se crede ca a fi creativ leaga mai bine reteaua neuronilor din creier.

Rupe mocheta

Dansand de 3 ori pe saptamana iti asigura la fel de mult exercitiu ca si banda de alergare sau bicicleta in aceeasi perioada de timp.

Exerseaza-ti creierul

British Longevity Society promoveaza exercitiile pentru minte in model distractiv acum ar fi sa rezolvi divese puzzele, sa citesti ziarul tinand-ul invers, etc.

Familia

Nu divorta

O analiza facuta pe gemeni siamezi a evidentiat faptul ca cei care nu au divortat cu trait cu 2 ani mai mult decat cei care au divortat.

Cumpara un caine

A detine un caine in general ajuta la cresterea activitatii psihice, scazand nivelul de stress si ajutandu-ne sa traim mai mult.

chiftele cu chorizo

Chiftele cu chorizo (carnat)

Ingrediente Chiftele cu chorizo

– 3 linguri ulei de masline
– 1/4 ceapa rosie tocata
– 3 catei de usturoi tocati
– 1 ou
– 2 linguri lapte
– 50g pesmet proaspat
– 50g branza cheddar rasa
– 3 linguri coriandru tocat
– 1 lingurita pudra chilli
– 2 lingurite chimen
– 1 lingurita oregano
– 450g carne de vita tocata
– 230g chorizo tocat

Mod de preparare Chiftele cu chorizo

Preincalziti cuptorul la 230 grade C

Ungeti tava cu 2 linguri ulei de masline si pune-o deoparte. Incalzeste restul de ulei de masline intr-o tigaie si adauga ceapa si usturoiul gatindu-le pentru trei minute, invartind frecvent pana ce ceapa devine translucida.

Intre timp batem oul cu laptele intr-un castron. Adaugam pesmetul, branza, coriandrul, praful de chilli, chimenul si oregano. Le amestecam bine. Adaugam ceapa, usturoiul, carnea de vita si chorizo. Adaugam sare dupa gust si le amestecam toate bine.

Formezi mixtura in modele de bilute de aproximativ 4 cm si le aranjam si tava de copt.

Se gatesc pentru 12-15 minute pana devin crocante la exterior. De preferat sa se lase la racit o ora inainte de consum.

carbohidratii ingrasa

Carbohidratii te omoara – de ce mancatul gras nu te ingrasa

Grasimea are o reputatie proasta. Am auzit ca reducerea consumului de produse bogate in grasimi ne ajuta sa scadem in greutate. Reducem consumul de grasimi, dar obezitatea prospera. Deci ce rezulta? Raspunsul: nu este vina grasimii.

Pe de alta parte, dieta bogata in carbohidrati dezvolta in secret cresterea in greutate ajungandu-se la obezitatea. Nu poti sa crezi? Uite cum se intampla:

Cum ajungi obez in 12 pasi tristi

1. Te gandesti la o masa care contine carbohidrati
2. Incepi sa secreti insulina
3. Insulina spune corpului tau sa inmagazineze acizii grasi si le retine de la arderile pentru energie
4. Ti se face foame
5. Incepi sa mananci
6. Secreti mai multa insulina
7. Carbohidratii digerati intra in sange ca glucoza
8. Nivelul de zahar din sange creste
9. Secreti mai multa insulina
10. Gasimea din mancare ramane in celulele grase ca trigliceride
11. Celulele grase devin si mai grase
12. Tu devii mai gras

Cei mai mari infractori:

– Porumb
– Cartofi
– Orez
– Bere
– Sucurile de fructe
– Sucurile carbohidrate
– Paste
– Paine
– Cereale

Cele mai usor digerabile produse bogate in carbohidrati ingrasa cel mai mult. Pompeaza glucoza in sange rapid, provocand insulina sa creasca.

In anul 1984 s-a inceput o campanie masiva de promovare a dietelor slabe in grasimi, cundusa de National Heart, Lung si Blood Institute in USA. Ni s-a spus sa mancam preparate slabe in grasimi, si asa am facut, consumul de grasimi saturate a scazut in anul urmator. Oricum, adoptarea masuriilor de a manca slab in grasimi si multi carbohidrati nu coincide cu o scadere in greutate sau boli de inima. In schimb s-a vazut o crestere a obezitatii si a diabeticilor. Cercetatorii de la Universitatea Stanford au testat 2 tipuri de diete: una slaba in carbohidrati si bogata in grasimi si proteine, si una slaba in grasimi si bogata in carbohidrati.

Concluziile: Persoanele care au limitat consumul de carbohidrati si au mancat cat de multe grasimi si proteine au pierdut in greutate, iar cei care au grescut consumul de carbohidrati si l-au redus pe cel de grasimi s-au ingrasat.

Dar, serios, cum se poate? Stiinta are raspunsul: celulele mai mari ne ingrasa

Fluxul de grasime din celule este constant, dar grasimea care se stocheaza in celulele grase ne ingrasa. Stocam grasime sub forma trigliceridelor. Trigliceridele sunt formate din trei acizi grasii legati de o molecula de glicerol intr-o celula grasa. Trigliceridele sunt prea mari ca sa curga prin membrana unei celule grase, dar acezii grasii au posibilitatea sa curga fara probleme.

In concluzie, cand nivelul de insulina creste, depozitam grasime. Cand nivelul de insulina scade, folosim grasimea ca si combustibil.

Grasimea nu ne ingrasa, carbohidratii o fac!

Turta dulce cu bere neagra

Turta dulce cu bere neagra

Ingrediente Turta dulce cu bere neagra

– 150g unt
– 300g sirop de zahar ars
– 200g zahar brun muscovado
– 250ml bere neagra
– 300g faina
– 2 lingurite de bicarbonat
– 2 lingurite de scortisoara macinata
– 2 lingurite de ghimbir macinat
– 1/4 lingurita cuisoare macinate
– 300ml smantana
– 2 oua

Mod de preparare Turta dulce cu bere neagra

Se topesc intr-o tigaie pe aragaz untul impreuna cu siropul de zahar ars si zaharul muscovado. Dupa ce compozitia devine lichida se adauga berea neagra. Se adauga faina si se amesteca cu un tel ca sa nu apara cocoloase. Se adauga si linguritele de bicarbonat, scortisoara macinata, ghimbirul si cuisoarele (acest ingredient este cel care ii da incredibilul parfum al sarbatorilor).

In alt vas se pune smantana iar peste se adauga ouale si se bat impreuna. Compozitia rezultata se toarna pe amestecul precedent.

Se pune intr-o tava in cuptor la 170 grade C timp de 45 de minute.

Se scoate din cuptor, se taie in patretele egale si se preasara deasuprea zahar pudra.

Salata de spaghete cu sos vinaigre

Salata de spaghete cu sos vinaigre

Ingrediente Salata de spaghete cu sos vinaigre

– 300g spaghete
– 250g sunca presata
– 250g ciuperci conservate
– 500g sos vinaigre
– 50g patrunjel verde
– 15g sare

Mod de preparare Salata de spaghete cu sos vinaigre

Spaghetele se fierb in apa clocotita cu sare si putin ulei, timp de 12 minute, se racesc cu apa rece, apoi se taie bucati de 5-6 cm lungime. Ciupercile conservate se scurg de lichid, se tree prin jet de apa rece si se taie lame. Sunca presata se taie fasii subtiri. Patrunjelul verde se toaca marunt. Sosul vinaigre se prepara folosind reteta respectiva.

Spaghetele se amesteca cu sunca, ciuperci, patrunjel verde si sos vinaigre.

Preparatul se serveste rece.

Rulou cu sunca si sardele

Rulou cu sunca si sardele

Ingrediente Rulou cu sunca si sardele

– 400g sunca
– 250g branza telemea
– 300g unt
– 4 buc. oua
– 300g masline
– 500g sardele
– 3g piper
– 5g sare

Mod de preparare Rulou cu sunca si sardele

Sunca se taie felii subtiri. Branza se marunteste cu dosul furculitei. Galbenusurile fierte se zdrobesc. Maslinele se curata de samburi, se trec prin masina sau se toaca marunt.

Sunca taiata felii se aseaza pe o foaie de nylon, formand un dreptunghi de circa 18 cm latine si 20 cm lungime. Branza si untul se freaca pana se omogenizeaza. Aceasta compozitie se aplica in strat subtire peste sunca. Se aseaza foaia cu sunca pe un platou si se introduce la frigider ca sa se intareasca putin.

Galbenusurile fierte si maruntite se amesteca cu unt si piper, frecandu-se pana se omogenizeaza. Se scoate sunca din frigider, se unge cu aceasta pasta si se da din nou la rece.

Maslinele curatate de samburi si tocate marunt se amesteca cu restul de unt, cu sardelele si cu sarea. Cu aceasta compozitie se unge sunca, apoi se ruleaza strans cu ajutorul foii nylon, aceasta dezlipindu-se treptat. Cu ea se inveleste ruloul care se introduce la frigider, ca sa se intareasca untul.

Ruloul mozaic se serveste rece.

Muschi de porc cu salata a la russe in aspic

Muschi de porc cu salata a la russe in aspic

Ingrediente Muschi de porc cu salata a la russe in aspic

– 600g muschi de porc
– 500g salata a la russe
– 250g aspic
– 50ml ulei
– 25g gogosari rosii in otet
– 175g unt
– 50g maioneza
– 50g castraveti murati
– 50g salata verde
– 50g ceapa
– 100g morcovi
– 20g sare

Mod de preparare Muschi de porc cu salata a la russe in aspic

Muschiul de porc se curata de pielite si grasime si se sareaza. Morcovii si ceapa se taie felii. Gogosarii si castravetii se taie in diferite forme pentru decor. Untul se alifiaza. Aspicul, salata a la russe si maioneza se prepara folosind retetele respective. Aspicul se topeste in baie de apa fierbinte.

Muschiul de porc se aseaza intr-o tava unsa cu ulei, se adauga apa (100 ml), ceapa, morcovi si se introduce la cuptor, circa 45 minute. Se raceste si se portioneaza in felii foarte subtiri. Se decoreaza cu gogosari, castraveti si filigran de unt. Se innapeaza cu aspic si se aseaza peste salata a la russe, montata pe un platou si ornata cu maioneza.

Preparatul se serveste rece.

Merdenele cu branza de oi

Merdenele cu branza de oi

Ingrediente pentru Merdenele cu branza de oi

– 500g faina
– 350ml lapte sau apa
– 5g zahar
– 20g drojdie
– 250g branza de burduf
– 100g grasime de porc
– 5g sare

Mod de preparare Merdenele cu branza de oi

Drojdia se freaca cu zaharul pana se lichefiaza, apoi se adauga 100 ml de lapte caldut si 150 g faina. Aluatul se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga restul de lapte sau apa si de faina si sarea. Dupa ce s-a framantat bine, se mai lasa sa creasca 15 minute.

Pe masa presarata cu faina se formeaza din aluat un sul mai gros, care apoi se taie in 15 bucati. Fiecare bucata se intinde in forma de dreptunghi, cu grosimea de 3-4 mm, se unge cu grasimea topita si se ruleaza pe latura mai lunga. Capetele ruloului se innoada si se lasa sa creasca 30 de minute.

Fiecare rulou se intinde in forma rotunda cu grosimea de 1,5 cm. Pe jumatate de rondea se pune branza care va fi acoperita cu jumatatea cealalta, presandu-se ca marginile sa se lipeasca. Merdenelele se asaza in tava si se ung cu grasime topita. Dupa ce au fost lasate sa creasca 15 minute, se coc la foc mijlociu 25-30 de minute.

Merdenelele se servesc calde.

Jumari de oua simple cu creier

Jumari de oua simple cu creier

Ingrediente Jumari de oua simple cu creier

– 10buc. oua
– 200g ceapa
– 1000g creier de porc sau vitel
– 100g unt
– 40g patrunjel
– 2g piper
– 30g sare

Mod de preparare Jumari de oua simple cu creier

Ceapa se toaca marunt sau se rade fin, iar creierul se taie in felii de 2 cm grosime. Ouale se sparg si se bat spuma. Patrunjelul se toaca marunt.

Ceapa se caleste 1 minut in unt, apoi se adauga creierul taiat felii. Se lasa sa se infierbante, fara sa se amestece, pana cand se incheaga (ca sa-si mentina forma), circa 5 minute, apoi feliile se intorc pe partea cealalta si se lasa inca 5 minute. Ouale se pregatesc ca pentru jumari simple, se adauga piper, sare si patrunjel si se desarta peste creier. Compozitia se lasa sa se inchege si sa se rumeneasca putin la baza. Bucatile de creier se intorc, ca sa se rumeneasca si se amesteca cu jumarile.

Preparatul se serveste cald.

Crenvursti in coca de clatite

Crenvursti in coca de clatite

Ingrediente Crenvursti in coca de clatite

– 1200g crenvrusti
– 150g faina
– 250ml lapte (sifon)
– 20ml ulei
– 3buc. oua
– 15g drojdie de bere
– 5g sare

Mod de preparare Crenvursti in coca de clatite

Fiecare crenvurst se taie in 3-4 bucati si se curata de intestin.

160 ml lapte se amesteca cu uleiul si galbenusurile. Se adauga faina si se freaca bine pana cand compozitia se omogenizeaza. Se dilueaza cu restul de lapte, adaugand cate putin la inceput. Albusul se bate spuma si se adauga in compozitie. Se poate pune putina drojdie. Compozitia se lasa 10 minute la cald.

Crenvurstii se trec usor din faina, apoi prin compozitia obtinuta si se asaza direct in tigaia cu grasime fierbinte. Se lasa sa se rumeneasca de jur-imprejur.

Se servesc calzi, presarati cu branza rasa.