6 reguli in decorare

reguli in decorare

6 reguli in decorare

Inainte de a incepe sa ne intrebam “cum” si “de ce”, m-am gandit ca ne-ar prinde bine sa ne asiguram ca suntem pe aceeasi lungime de unda, ca avem aceleasi idealuri cand vine vorba de infrumusetarea caselor noastre.

1. Nu decora pentru vecini

Nu pot sa fiu mai emfatica decat cand ma uit la un design unde proprietarii casei spun ca scopul lor in ce priveste redecorarea este ca prietenii si vecinii sa spuna “oau!” atunci cand intra in incapere.

NU!

Nu acesta este scopul. Daca decorezi pentru a-i impresiona pe altii, pierzi. De fiecare data.

Iata de ce:

1. Nu poti multumi pe toata lumea. Daca obiectivul tau este sa ii impresionezi pe altii, ar putea fi cateva persoane care apreciaza cu adevarat deciziile pe care le faci, dar cei mai multi oameni, probabil, nu au acelasi stil ca si tine. Chiar nu poti aranja o camera in asa fel incat sa placa tuturor. Chiar si in revistele de specialitate, unde camerele sunt atat de atent si chibzuit puse impreuna, gasesc camere care sunt pe “gustul meu” si altele, care sunt “perfecte, dar prea inghesuite”. Pierzi controlul atunci cand decorezi pentru persoane care nu locuiesc cu tine si nu-ti vei atinge niciodata scopul.

2. Chiar daca ai putea proiecta o camera care ar impresiona vecinii, tot trebuie sa traiesti acolo. 99 la suta din timp, vei fi acasa fara persoane pe care sa le impresionezi si numai cu familia ta. Nu renunta la confort si bucurie doar pentru a avea sentimentul ca ai impresionat pe cineva.

2. Casa ta, gusturile tale

Daca tendinta este spre pereti gri, dar tie chiar nu iti place culoarea gri, nu incerca sa iti placa. Renunta. Nu e pentru tine, iar asta este in regula. Daca bloggerii tai preferati isi invelesc lumea in ceva ce tu chiar nu intelegi? Poti sa ignori aceste tendinte. Si daca constati ca nimeni nu foloseste rosu in casele lor, dar tu iubesti rosu, porti mereu rosu si te face fericit? Te rog, decoreaza cu rosu. Te rog frumos.

3. Nu lupta cu sezoanele

Cu totii trecem prin diferite sezoane ale vietii noastre. Daca ai copii mici ai caror degete cu unt de arahide sunt atrase ca un magnet de tesaturi delicate, ia scaunul de matase la care ai visat si pune-l intr-un colt mic in mintea ta, unde poti visa la el, si sa stii ca poti avea acel scaun, dar poate nu e momentul acum.
Nici un sezon nu dureaza pentru totdeauna. Va fi timp pentru a aseza vasele ceramice exact la inaltimea copilului. Este acel moment pentru tine? Daca nu este, renunta. Vei face mai mult rau.

4. “Regulile” exista ca sa te ajute

Imi plac regulile de decorare.

Iata, am spus-o.

Mi se pare un mare ajutor sa cunosc raportul de aur referitor la cat de mare ar trebui sa fie un tablou deasupra dulapului ca sa arate proportional. Tendinta este de a spune “Fa ce arata bine pentru tine! Cui ii pasa de reguli!” – dar ca cineva care incearca sa creeze o camera care-mi place, acest sfat m-a frustrat mereu. Eu as gandi asa: vreau sa creez ceva care arata bine pentru mine, incerc, dar nu stiu cum. Am nevoie de orientari.

Vom vorbi despre chestii de genul asta. Vom vorbi despre orientari si vom folosi acest cuvant alternativ cu “reguli”, dar aceste reguli vor fi acolo pentru a va servi, nu invers. Daca te simti frustrat de o “regula” si asta scoate bucuria din proces, uit-o.

5. Camerele frumoase au nevoie de timp

Iata o lectie pe care am invatat-o de prea multe ori: cele mai bune, durabile decizii se iau din timp. Eu sunt satula sa privesc un colt gol in casa mea, iar apoi sa ma grabesc si sa cumpar primul lucru care imi cade in mana.

Hai sa ne punem cu totii de acord ca nu exista nici o graba in acest proces. Vom avea rabdare, vom gasi piesa pe care o iubim, care ne face inima sa cante, si nu ne vom multumi cu “destul de bun”. Asa inchei cu o camera pe care o iubesti: atunci cand nu te-ai grabit sa cumperi fiecare lucru si stii ca iti place la nebunie. Nu pierde banii pe “suficient de bun pentru acum”. Nu, chiar daca este gratuit. Nu merita.

La fiecare achizitie, vom lua in considerare: “O iubesc? Sau doar imi place foarte mult? Serveste scopului? Se potriveste acestui sezon din viata mea?”

6. Totul e temporar

Ma refer la acest lucru in doua moduri diferite.

In primul rand: o camera nu este niciodata “terminata”, chiar daca “este destul de bine deocamdata”. Gusturile tale se vor schimba, iar tu esti mereu liber sa muti lucrurile din jur, chiar daca sfarsesti prin a nu-ti place schimbarea.

In al doilea rand: totul e temporar. Decorarea ar trebui sa fie distractiva si este distractiva… dar nu conteaza, nu in modul in care oamenii conteaza. Cand nu vom mai fi, nu va mai conta ca am creat cele mai frumoase spatii. Nu cheltui prea multa energie emotionala urandu-ti canapea sau culoarea vopselei. Pastreaza perspectiva: un candelabru este doar o lumina, la urma urmei. Nu merita sa cauzeze divergente in familia ta sau sa-ti depaseasca bugetul.

Articole similare

Lasa un comentariu

Cosul tau
0