6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cancerul de piele

cancer de piele

6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cancerul de piele

Prevenirea cancerului de piele nu este intotdeauna la fel de simpla ca folosirea protectiei solare in fiecare zi. Culoarea pielii, istoricul familiei si obiceiurile din ultimii ani, toate pot influenta riscul de cancer de piele. Aici, dermatologi explica ce trebuie sa stiti despre pielea dumneavoastra.

Daca aveti pielea inchisa la culoare

“Melanomul nu face discriminari pe baza culorii pielii”, spune Shelby Moneer, director de educatie la Fundatia de Cercetare a Melanomului. In pielea neagra, melanina ofera un factor de protectie solara de aproximativ 13,4 (comparativ cu 3,4 in pielea alba) – tot putin fata de FPS 15 necesar pentru o protectie solara adecvata. Desi oamenii de culoare au o incidenta globala mai mica de cancer de piele, rata lor de supravietuire de cinci ani este de doar 75 la suta, comparativ cu 93 la suta pentru caucazieni. “Multi oameni, inclusiv unii medici, cred ca daca o persoana nu are pielea deschisa la culoare, nu va face cancer de piele”, spune Brooke Jackson, MD, profesor de dermatologie la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill. “Din cauza acestei perceptii gresite, daca o malignitate este gasita, este de multe ori intr-un stadiu mult mai grav.”

Daca aveti un istoric familial de melanom

“Daca aveti o ruda de gradul intai – un parinte, frate sau copil care a avut melanom, sansele de a avea si dumneavoastra sunt cu 50 la suta mai mari”, a declarat Jennifer Linder, MD, un dermatolog din Scottsdale, Arizona. Desi expertii recomanda ca populatia generala sa faca un examen anual de cancer de piele la un dermatolog, adultii cu un istoric familial de cancer de piele ar trebui sa fie verificati la fiecare sase luni.

Daca v-ati bronzat vreodata la solar

Mai mult de 419.000 de cazuri de cancer de piele in SUA in fiecare an sunt legate de bronzarea la solar. Daca ati utilizat solarul in trecut, expertii recomanda sa spuneti dermatologului pentru a include aceste informatii in istoricul cancerului de piele.

Daca aveti multe alunite

Cu cat aveti mai multe, cu atat mai mare este riscul de cancer de piele. Aproximativ jumatate din toate melanoamele dezvolta alunite pre-existente. “Exista doua tipuri de alunite: mici pete de la soare, colorate uniform, si ceea ce numim alunite atipice”, spune dr Linder. Oamenii care au 10 sau mai multe alunite atipice, de asemenea, cunoscute sub numele de nevi displazici, au un risc de 12 ori mai mare de a avea melanom decat populatia generala.

Daca aveti pielea foarte deschisa la culoare

Persoanele cu pielea deschisa la culoare, ochii verzi sau albastri si parul deschis la culoare au mai putin pigment de protectie in pielea lor si sunt mai predispuse la arsuri solare. Un studiu recent pe 477 de copii cu pielea deschisa la culoare, cu varsta sub 10 ani, a constatat ca cei cu ochi albastri au mai multe sanse de a dezvolta alunite si cei cu ochi albastri si par roscat au mai multe sanse de a dezvolta alunite mari dupa arsurile solare.

Daca ati avut multe arsuri solare in ultimii ani

“Riscul de melanom se dubleaza daca ai avut doar o arsura solara”, spune Moneer. Dar aici e cheia: niciodata nu e prea tarziu pentru a incepe sa stati la soare in conditii de siguranta, cum ar fi purtarea de protectie solara cu regularitate. “Este cantitatea cumulata de soare din vieta dumneavoastra care cauzeaza cancer de piele”, explica ea. “Schimbarea obiceiurilor face diferenta”, spune dr. Linder.

Articole similare

Lasa un comentariu

Cosul tau
0